Okültizm nedir






Okültizm latince gizli anlamına gelen occultus kelimesinden türemiş, bilim dışındaki yollarla gizli olan bilgiye ulaşma anlamına gelir. Astroloji, kabala, simya, mani, kehanet, fal gibi eylemler okültizmin dallarıdır. Ezoterizm ile okültizm çok sık karıştırılan iki kavramdır. Ezoterizm belli bir popülasyonun bildiği, eriştiği gizli bilgiler, ve olaylardır. Daha genel bir kavramdır. Okültizm ise okült öğretiler başlığında Ezoterizmin verdiği bilgileri pratikte uygulamaktır. Biri teorik diğeri ise pratiktir.


Okült konular gizli olan, çoğu zaman soyut, başkalarının bilmediği, gizemli, heyecanlı konulardır. Tarihte okültizm ile ilgilenmiş birçok insan, el altında birçok kaynak bulunmaktadır. Hitler'in birçok insanı arkasına alarak büyük olaylara imza atması ve siyasetten öncede böyle konulara ilgisi olması okültizm olarak yorumlanıyor. 


İnsanlar yaratılışı gereği her zaman geleceği merak etmişlerdir. Fal ve büyü ile uğraşmışlardır. Bilimin bu kadar ilerlediği zamanlarda bile insanlar hala gizemli, bilinmeyen şeyleri bilme arzusu ile okült konular ile uğraşıyor. Büyü yada fala başvurup öğrenme isteğine giriyor. Okültizmi sadece cadılık olarak göremeyiz. Okültizm madde ve madde ötesi ayrıca doğa ile ilgili olan ama geleceği bilme arzusu ile büyük çapta yönlendirilmiş bir bütündür. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar